Finn fem fel


I mitt förra blogginlägg uppmanade jag alla att resa till värmen, vilket nog kan ha upplevts lite motstridigt eller t o m provocerande eftersom jag har hudcancer. Men så här ser jag på den saken, kära vänner:

- Stranden är lika fin i skuggan som i solen

- Värmen är lika njutbar & välgörande i skuggan som i solen

- Havsutsikten är lika fin i skuggan under en palm som i solstolen...

Att sola säkert är att inte sola alls. Med detta menar jag att du gärna får vistas utomhus i solen, men att du inte ska sola aktivt! Att vistas utomhus i solen en liten stund varje dag och röra på sig är bra! Det är hälsosamt för dej! Men om du sitter eller ligger stilla i solen och "solbadar" aktivt är strålningen 7-8 ggr farligare än om du rör på dig! Befinner du dig vid vatten [eller snö] får du addera ännu fler gånger farlig strålning och använd alltid, alltid solkräm med hög solskyddsfaktor på synliga kroppsdelar som inte skyddas med kläder!

Det är ju den tiden på året nu som många av oss reser till värmen och det är verkligen härligt! Vi behöver ljuset, värmen & D-vitaminet för att må bättre under denna mörka årstid, men vi får inte glömma bort solens farliga strålning som är en direkt orsak till hudcancer.

Jag har sammanställt en lista på fem trygga råd för säkrare vistelse i solen:

1. Skydda dig med kläder
2. Smörj in dig med SPF 50 (inte mindre!)
3. Sola inte dagtid mellan kl 11-15
4. Sitt eller ligg inte stilla i solen!
5. Sola inte direkt intill vatten (pool eller hav)

Det här är min egen sammanfattning utgående från de råd jag har fått från alla mina hudläkare & hudspecialister, men det är mina egna ord. Jag kallar mina trygga råd för "De 5 S:en", för då är det lättare att komma ihåg dem.

Dagens bloggrubrik är "Finn fem fel", och förut gjorde jag dem alla. Bilden på mig, sittandes vid poolkanten i min gula favoritbikini, är den sista bilden som finns på mig när jag solar. Jag sitter på poolkanten, mitt på dagen, under Balis heta sol. Det är april 2016 i Seminyak och vi är på en några dagars arbetsresa. Det är knappt tre år sen nu och det gör mig så ledsen att titta på dessa bilder av mig, när jag solade aktivt. Visserligen smorde jag alltid in mig med SPF 30, men det är tyvärr inte mycket att skryta med, för det är för lite skydd och jag gjorde dessutom alla 5 felen. Tre veckor efter just denna dag vid poolen låg jag på operationsbordet...

Idag skyddar jag mig med kläder när jag vistas i solen, eftersom de flesta solskyddskrämer innehåller ämnen som är cancerframkallande och ny forskning visar att de flesta solkrämer innehåller ämnen som ökar tillväxten av metastaser. Det blir ett inlägg om snygga kläder som skydd i solen riktigt snart!

Ta hand om dej tills dess ❤

Gillar

Kommentarer

Jessica,
Så viktigt inlägg!! Tack för det! Jag själv har lidit av solutslag hela livet och hamnat sky solen som pesten, ofta hållit mig i skuggan. jag har dessutom SLE, och iom den är solallergisk. Men trots det gillar jag nog att ligga i solen tidvis. Sen tig jag bort ett födelsemärke för 3 år sen o fick veta att jag har ”dysplastiska celler”, dvs det var ett förstadium till förstadium till cancer. Alltså inget alarmerande men efter det har jag alltid tänkt 3 gånger innan jag vistas i solen. Senaste södernresan hade jag över solskyddsfaktor 50 och vistades inte mitt på dagen i solen 😉
www.jessicanybacka.fi