Har du 5 minuter över?

Så bra, nu gör vi det här tillsammans! Har du 5 minuter över idag, ta dig då tiden att undersöka dig själv från topp till tå! Längre tid än så tar det inte att kolla huden på kroppen. Du behöver hjälp med att kolla ryggen, nacken och hårbottnen såklart, men resten klarar du själv. Ta för vana att kolla din kropp nu och då så att du lättare upptäcker en avvikelse eller hudförändring om en sådan skulle dyka upp i framtiden. Denna kontroll är en Gratis livförsäkring ❤️

Man kan tyvärr få malignt melanom trots att man knappt vistats i solen, men risken är förstås betydligt större om du solat oförsiktigt, bränt dig eller bara samlat på dig många soltimmar. Jag älskade att sola förut och jag kan ärligt säga att jag har många soltimmar i mitt bagage. Jag blev snabbt brun och brände mig inte så lätt. Jag smorde alltid in mig med SPF 20 (hemma) eller SPF 30 (utomlands) och tyckte att jag då gjorde min "plikt"...

Hudcancer ökar i Sverige idag, inte minskar. Trots att all kunskap vi har om solande borde påverka i motsatt riktning. Räknat i nya hudcancerfall per år och capita ligger endast tre länder sämre till enligt en ny tysk studie. Hela 62 länder är representerade i studien och Sverige ligger så högt upp på listan som på fjärde plats (!) med att ha mest ökning av hudcancerfall. Hudcancer är också den cancerform som ökar mest i Sverige. Detta skrämmer mig och gör mig så otroligt ledsen, för det är ca 3000 svenskar som får malignt melanom, varje år. Ungefär 500 svenskar per år dör till följd av hudcancer, men om den upptäcks i ett tidigt skede är det en av de enklaste cancerformerna att behandla! Det här är bra! Därför känns det så viktigt för mig att dela med mig av denna information och uppmuntra dig att kolla din hud.

Huvudregeln som gäller, om du är osäker på ett märke eller en hudförändring, är att alltid gå och visa upp det! Alla förändringar i huden skall visas upp och det är inte något man skall gå omkring med länge eller ha ogjort. Sen finns det vissa riktlinjer att gå efter som jag listar här nedanför, men det är du själv som är expert på din egen kropp och det är bara du som vet hur din hud vanligtvis ser ut, så var alltid uppmärksam på förändringar, jag kan inte nog betona detta! I våras när jag visade upp min nya hudförändring, som dessutom dök upp alldeles intill mitt förra operationsärr, avfärdade den första läkaren jag besökte att det skulle vara något att bry sig om och jag fick nästan stå på mig för att få en remiss till en hudläkare.

Här är listan med förändringar att vara uppmärksam på. Om du har ett märke som passar in på något av följande alternativ skall du visa upp det för en hudläkare.

Märket:

- ändrar färg eller är rodnat
- är osymmetriskt
- börjar klia eller blöda
- växer eller ändrar form
- övergår till att bli ett sår

Jag har många gånger fått frågan om hur mitt födelsemärke såg ut, det som opererades bort första gången, för två år sen, och som visade sig vara malignt melanom. Jag fick ett helt nytt märke ovanför högra fotknölen som inte såg ut som mina övriga födelsemärken [första viktiga tecknet att bli uppmärksam på!] och det var litet, endast ca 6mm i diameter, och hade flera olika bruna nyanser. Det som gjorde att vi reagerade var att det var osymmetriskt, dvs den ena halvan av märket var runt men den andra halvan såg ut som början på ett hjärta med en flik som kom ut, som att man ritat början av ett hjärta upptill men fortsatt att rita en cirkel...

Jag är så tacksam över att Patrick och vår dotter Cornelia tjatade på mig att fara och visa upp märket, fastän jag själv försökte skjuta upp det. Idag kan jag inte förstå varför jag gjorde så, dröjde med att boka en tid. Jag kände nog på mig att det skulle vara något och så var jag så otroligt rädd för operationer... Men tack vare att jag fick det bortopererat i god tid, bara drygt ett par månader efter att jag upptäckte det, så hade det inte hunnit sprida sig.

Jag vill inte skrämma dig, jag vill dig bara väl. Ta 5 minuter och gör kollen nu på en gång så har du det gjort och avnjut sen en god kopp kaffe eller te med en stor bit choklad - som tack till dig själv!

All kärlek,
Pernilla

[Bilden är tagen av Patrick på en av våra favoritstränder på Lanta, Kantiang Beach]





Gillar

Kommentarer