Sola säkert?

Vi är mitt uppe i högsommaren nu och många längtar efter varmare väder igen för att kunna fara till stranden och ”få färg”. Men går det att sola säkert? Nej, det går det tyvärr inte. Att sola säkert innebär att inte sola alls. Så är det tyvärr. Vi behöver solen och dess värdefulla D-vitamin, javisst, men vi får inte sola aktivt om vi vill försäkra oss om att inte få hudcancer. Att sola aktivt innebär att sitta eller ligga stilla i solen [i värsta fall utan något som helst solskydd] med målet att bli brun.

Om du solar aktivt = är stilla i solen, är strålningen 7-8 gånger farligare än om du rör på dig i solen! Jag älskade att sola aktivt när jag var ung och jag får äta upp det nu, bigtime. Jag kan inte spola tillbaka tiden, men jag kan göra rätt nu framöver och framförallt hjälpa andra genom att sprida mitt viktiga budskap.

Vår hud som omger oss åldras otroligt snabbt av solens strålar. Vår hud fungerar som ett bibliotek som fylls på av de farliga UV-strålarna, sakta men säkert, hela tiden, år efter år. Ju mer du solar desto fler farliga strålar tränger in i huden och förstör de friska hudcellerna. Du bygger i värsta fall upp en början till hudcancer... [Malignt melanom är fortfarande den cancerform som ökar allra mest i Sverige!]

Jag fick ifjol, på ett seminarium med Malignt melanom föreningen i Sverige, ta del av den senaste forskningen om solkrämer. Den visar på att de flesta solkrämer ute på marknaden idag innehåller antioxidanter som är direkt cancerframkallande! Detta kommer inte som någon överraskning, om man läser innehållsförteckningen på solkrämerna, men det kommer nog tyvärr att ta ett bra tag innan flertalet solkrämer blir trygga att använda. Tills dess kan vi försöka att skydda oss med kläder, så långt det är möjligt.

Så hur ska vi då tänka och vistas i solen? Jag vill dela med mig av de råd som jag ger åt våra barn när det kommer till vistelse i solen:

-Sitt eller ligg aldrig stilla i solen! [Strålningen är 7-8 ggr starkare då.]

-Använd så mycket kläder som möjligt som solskydd, så behöver du knappt smörja in dig alls.

-Smörj in synliga delar såsom ansikte, hals, nacke, händer & fötter med SPF 50.

-Använd hatt och mörka solglasögon.

För ett par veckor sen var min onkolog Hildur i Svt:s program Morgonstudion och hon delade med sig av sina bästa tips om hur vi skyddar oss i solen och ett tips, det bästa, kommer jag härefter också att citera & sprida för det är så bra: ”Ge dig inte ut i solen med syftet att bli brun!”

Om man inte ger sig ut i solen för att bli brun utan skyddar sig så gott det går och rör på sig så skulle vi rädda så många fler liv ❤️ Snälla, ta hand om dej i solen!

[På bilden som är tagen för 4,5 år sen är vi på vår sista solsemester någonsin. Vi använder inte ens ordet solsemester längre. Vi åker bara på semester till varmare länder helt enkelt där syftet är att umgås, njuta av varandra, god mat och behaglig temperatur. I skuggan. Det slår mig nu att ordet solsemester inte finns i vår vokabulär i familjen längre. Det är smärtande för mig att se bilderna av mig själv som brun idag och jag tycker helt ärligt att jag är lika fin som blek. Om du tänker på att jag ett halvt år efter att bilden togs låg på operationsbordet första gången av sju [!] och sen diagnostiserades med malignt melanom så förstår du säkert att bilden gör mig ledsen...]

Gillar

Kommentarer

MinResaTumörMittLiv
MinResaTumörMittLiv,
Ett bra och tänkvärt inlägg ❤️ Men jag är så otroligt ledsen över att du drabbats av cancer. Kram ❤️
nouw.com/minresatumörmittliv
Johannagrahn
Johannagrahn,
Du har verkligen fått mig att tänka om gällande solen och det är jag tacksam för ❤️
nouw.com/johannagrahn
Marias memoarer ,
Bra inlägg! Jag ligger inte gärna långa stunder i solen, men om jag ligger en stund med en god bok är jag naturligtvis noga med solskydd. Ligger dock inte och pressar och tycker det är viktigt att bli så brun som möjligt. Lagom färg får man nog ändå bara av att vistas utomhus, speciellt i sol eller halvskugga. Halvskugga är skönare om det är riktigt varmt och man får sin d-vitamin, men även då ska man ha solskydd på bar hud om man tänkt spendera en längre stund utomhus 👍 När jag var i Thailand i höstas fanns det inte på kartan att ligga i solen utan jag höll mig i skugga alltid när möjligheten fanns. Det var ändå alldeles för varmt för att ligga i direkt solljus.
www.mariasmemoarer.com
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Jag tillhör dom som solade under 60-70-80 talet många av oss har fått betala dyrt
nouw.com/stenhagenbettan
Malin Söderström
,
Så jätteviktigt budskap!! ❤
Lia
,
Blir alltid så glad av din blogg <3

Nu har jag bara 2 inbjudningar kvar till superbillig shopping med märkeskläder <3

Best Secret:
https://invite.bestsecret.se/VZS-8D3-K3M?c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration